Vestjyske virksomheder og studerende vil løse klimaudfordringer

Vestjyske virksomheder og studerende vil løse verdens klimaudfordringer

Søndag, november 26, 2017

Klima-virksomheder fra Vestjylland skal sammen med dedikerede ingeniører, specialiserede naturvidenskabere, kreative humanister og ambitiøse businessmænd og – kvinder fra universitetet i Aarhus løse verdens klimaudfordringer. Deres fagligheder, viden og muligheder kobles sammen én uge til Climate Challenge i uge 48.

Maldiverne synker – det samme gør Thyborøn. I Danmark står vi over for mange af de samme klimaudfordringer, som vi ser andre steder i verden. Indenfor vand og klimaløsninger vil hvert år på verdensplan blive investeret for ikke mindre end 3.000 milliarder  kroner. Og kan vi løse nogle af klimaudfordringerne lokalt, kan vi løse dem på verdensplan. Det er tanken bag projektet Climate Challenge, hvor Studenterhuset i Aarhus i uge 48 fyldes med studerende, forskere og virksomheder, der alle har forskellige fagligheder, men i denne uge arbejder sammen om at løse klimaudfordringerne.

Med rod i det vestjyske

I Danmark mærkes klimaudfordringerne især i det vestjyske. Derfor har Lemvig Kommune sammen med Lemvig Vand og Spildevand taget udfordringen op med ambitionen om at blive landets førende klimacenter. Det sker blandt andet med det ny Klimatorium, et videns- forsknings- og erhvervscenter med fokus på at løse klimaudfordringerne.

Netop Klimatorium står bag Climate Challenge i Studenterhus Aarhus. Men hvorfor bringe vestkystens klimaproblemer til den jyske hovedstad? For Lars Holmegaard, projektleder for Klimatorium og direktør i Lemvig Vand & Spildevand, handler det om, at samarbejdet med de unge studerende i en vidensby som Aarhus bogstavelig talt kan være med til at redde verden:

"Vi har nogle rigtig dygtige – ja, på nogle områder verdens førende klimavirksomheder i det vestjyske. Føres de sammen med de unge fremadstormende og iderige studerende, så skaber vi den perfekte medvind på området", siger Lars Nørgaard Holmegaard.

 Hvert år besøger tusindvis af gæster og fagfolk Lemvig Kommune for at se alt fra den prisvindende klimamur på havnen i Lemvig til Lemvig Biogas, der er Danmarks bedste af sin art.

 
Værdifulde samarbejder redder verden

Studenterhus Aarhus, som koordinerer Climate Challenge, har til formål at forene forskellige fagligheder, uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv. Climate Challenge er netop en mulighed for at vise, hvordan et sådan samarbejde helt konkret kan være værdifuld – og i dette tilfælde redde verden.

"De studerende på Aarhus’ uddannelsesinstitutioner sidder inde med viden, idéer og gåpåmod, som kan skabe værdi for de virksomheder, der lige nu arbejder på at løse klimaudfordringerne. Med Climate Challenge får både studerende og virksomheder chancen for at drage nytte af hinandens kompetencer", siger Anne Thorø Nielsen, direktør for Studenterhus Aarhus.

Som de største uddannelsesinstitutioner i Aarhus ser både Aarhus Universitet og VIA muligheder i projektet, som begge institutioner derfor er stærkt integreret i.

"På Science & Technology forsker vi i nogle af de teknologier, der kan bruges til at bremse klimatruslen og mindske påvirkningerne. Vi har netop åbnet et interdisciplinært forskningscenter for vandteknologi, WARTEC, og i december åbner vi et interdisciplinært klimacenter, iClimate. Begge forskningscentre vil samarbejde med virksomheder og vil på tilsvarende måde som Climate Challenge give forskere og studerende mulighed for at blive inspireret af og samarbejde med erhvervslivet, så forskningen kommer samfundet til gavn - både nationalt og internationalt", siger prodekan for Science & Technology på Aarhus Universitet, Kurt Nielsen.

"På VIA’ s ingeniøruddannelser og i de tilhørende forskningsmiljøer arbejder vi tværfagligt og praksisnært med klimaproblematikken. Klimaudfordringerne er komplekse - ligeledes er de løsninger, der skal udvikles. Der er behov for løsninger, der skaber merværdi og som kan løse flere udfordringer på én gang. Og netop derfor er Climate Challenge, hvor studerende, forskere og virksomheder med forskellige kompetencer udfordres til at samarbejde om nye løsninger, et spændende og vigtigt initiativ", siger Lotte Thøgersen, uddannelses- og forskningschef på VIA University College. 

Information om Climate Challenge:

  • Climate Challenge er udviklet under Klimatorium i Lemvig i EU-projektet Coast to Coast Climate Challenge i et samarbejde mellem Studenterhus Aarhus, uddannelsesinstitutionerne i Aarhus, samt Lemvig Kommune og Lemvig Vand og Spildevand.

  •  Climate Challenge foregår i uge 48, hvor der gennem ugen er fokus på forskellige fagligheder og muligheder:

  •  Mandag: fokus på teknologisk udvikling og forretningsmuligheder

  •  Tirsdag: fokus på muligheder for internationale studerende

  •  Onsdag: fokus på humanistiske fagligheders rolle i løsning af udfordringerne

  •  Torsdag: studietur til Lemvig for at møde klimavirksomhederne

  •  Fredag: fokus på projekt-, entreprenør- og finansieringsmuligheder

Se program og tilmelding

Læs mere om Klimatorium

 

Del denne side

For yderligere spørgsmål kontakt:

Anne Thorø Nielsen, direktør for Studenterhus Aarhus
atn@studenterhusaarhus.dk
Tlf.: 40 90 40 61

Lars Nørgård Holmegaard, direktør, Lemvig Vand & Spildevand
LANH@lvs-as.dk
Tlf.: 40 48 30 08

Kurt Nielsen, prodekan for Science & Technology på Aarhus Universitet
kni@au.dk
Tlf.: 40 84 17 80

Lotte Thøgersen, uddannelses- og forskningschef på VIA
lot@via.dk
Tlf.: 87 55 41 91