Lemvig By | Visitnordvestjylland

Lemvig By

Lemvig er vand, havn, handel og industri. Og meget mere. Et smilehul i Bakkers og Bølgers land..., som en af Lemvig store digtere, Thøger Larsen, poetisk og rammende beskriver byen eller som Jane Aamund fortæller om i sine romaner. Det passer - og meget mere kommer til. En krabbefestival er på vej som endnu en turistattraktion.

Lemvig Havn – fra industrihavn til lystbådehavn

Lemvig Havn er i dag nok mest kendt for ”Muren”. En af de mest anerkendte klimasikringer i nogen dansk havn. Her kommer eksperter, embedsmænd og politikere fra hele verden til for at se og lade sig inspirere. Muren holder højvande ude af byen under storme.

Muren er blot en af mange fremadrettede klima- og miljøindsatser i kommunen, der er førende i vindenergi og andre grønne vedvarende løsninger på energi- og forsyningsområdet. Et internationalt Klimatorium er på vej. Og Kystdirektoratet huser i forvejen enorm viden kapacitet på området.

Havnen har altid været et omdrejningspunkt. Både da den var Danmarks største fiskerihavn og i dag, hvor det er et paradis for lystbådefolket. Hele Vigen udgør et eldorado af oplevelser fra golf til Østerssafari på Gjellerodde.

Madoplevelser på havnen

På havnen og i gågaden blot et stenkast væk er der gode oplevelser for ganen med de mange madspecialiteter, byen og egnen byder på. 

Byen er – og har i århundreder været – en livlig handelsby. Trængsel i byens snævre gader gav allerede for 40 år siden ideen et gågade-net i bymidten. Det er en succes og får centrum til virke som et stort åbent indkøbscenter, hvor de flestes shoppegen tilfredsstilles.

Restauranter og landskendte madbutikker ligger i gåafstand fra hinanden. Byen har Danmarks bedste slagter. Og om sommeren serveres der fisk og jordbær og meget andet mundgodt.

En stor krabbefestival finder sted i september måned.

Står du i kø hos fiskehandleren på havnen, i en slagterbutik eller på grønttorvet, hører du næste altid fremmede tungemål blandt kunderne – udenlandske eller blot en anderledes dansk dialekt end den lokale.

Smukke omgivelser med hårnålesving

Hårnålesving er en sjælden oplevelse i Danmark. Men kører du op ad Vesterbjerg eller ned ad Østerbjerg i Lemvig, oplever du fænomenet bjergkørsel på vej til og fra havnen. Et blik ud over havnen, med muren- og dens bænke, ser du småbåde til fritidsfiskeri og lystsejlere, der de senere år har fået mere og mere plads.

Byens centrum og havnen skifter ham i disse år. Meget kommer til. Et nyt stort bowlingcenter med restaurant er netop åbnet ikke mange meter fra Jeka Fish, der har udvidet med en ny produktionsbygning.

Det på Vesthavnen ikke langt fra Museet for Religiøs Kunst.

På Østhavnen står den gamle ophalerbedding, der stadig og bruges især til flotte ældre træskibe. Her kommer en ny gangsti i kombination med en forlængelse af Muren til i løbet af et par år. Muren kommer til at gå hen til den internationalt anerkendte Skaterparken og en legeplads.

Mellem Øst- og Vesthavnen findes Pakhuset på Mathildes Kaj, hvor Fiskernes indkøbsforening og en restaurant sætter sit præg på havnepladsen.

Kunst og Kultur

Lemvig kirke med det løgformede spir på tårnet er noget for sig. En stor udsmykning udført af maleren Bodil Kaalund er kendt og værdsat. Udsmykningsarbejdet førte senere til Museet for Religiøs Kunst, hvor et stort antal kunstværker fra malerens hånd hører til den faste samling. Museet huser også særudstillinger.

Byens og egnens udvikling og historie fra første kendte omtale i 1234 og kulturhistoriske oplevelser findes på Lemvig Museum. Et af byens ældste huse ved foden af Vesterbjerg. Med udsigt over de ældre bydele, vigen og havnen.

Byen og egnen er også velbeskrevet i blandt andre Jane Aamund og Thøger Larsens forfatterskaber. Og i Gantriis´ Livets gang i Lidenlund. Et livligt litteraturliv er der i byen i form af læse- og bogklubber.

Natur, sti og trapper

Naturen er uovertruffen. Det er alle enige om. Smuk, betagende og attraktiv. Flotte gamle huse i et mix med nye moderne omkranset af grønne bakker, blåt vand og en fantastisk udsigt fra højdedragene. Et smilehul i et rynket og furet tidsløst ansigt.

Traver én ind i Lemvig by med indtryk hentet hos tegneren og bysbarnet Henning Gantriis´ humoristiske portræt af provinsbyen Lidenlund og dens beboere, så er sindet nok stemt til at møde virkeligheden med et glimt i øjet. Det gør de lokale.

Markante bygninger i byens centrum og havnen, der når helt ind i bykernen, bekræfter ligheder mellem tegneserien og den gamle købstad. Men så ophører lighederne også.

I Lemvig er der helt særlige muligheder for oplevelser og god motion på én og samme gang. Mange har glæde af det indviklede system af gader, stier og trapper, som snor sig op og ned ad bakkerne og på kryds og tværs af byen, er en karakteristisk del af byens infrastruktur. Tag en tur med Planetstien, Skulpturstien og/eller Hjertestien.

Stisystemet er praktisk, når man færdes i byen. Det giver også mulighed for varierede traveture, hvor man, ud over motion og frisk luft, oplever de bedste udsigtspunkter ud over Bakkers & Bølgers land...

Når vi nu er ved natur og motion er det på sin plads at nævne de mange formidable cykelstier og ruter. På cykel på den otte kilometer lange cykelstier tværs gennem tre sogne mod Hygum Bakkes top, nok egnens bedste, opleves landskabet rent fysisk. På toppen - 58 meter over havet - har du en af Vestjyllands flotteste udsigter. Samme oplevelser får enhver, der cykler i Klosterheden.

Erhvervsliv i oplandet

Der er meget mere i Lemvig. I oplandet vrimler det med iværksættere. Industri og håndværk præger erhvervslivet. De mange virksomheder holder for det meste til i udkanten af Lemvig og i mindre byer lige omkring centerbyen. Rom, Bonnet, Ramme, Tørringhuse, Lomborg og Klinkby. Her kommer egnens iværksætterånd til udtryk for fuld styrke.

I Rom er der en klynke af mellemstore virksomheder med succes. To af dem, Heta Brændeovne og Rom Gummi er begge inder for et par å udset til Gazellevirksomheder af Dansk Industri. I Klinkeby er der Maskinfabrikken, i Bonnet en maskinfabrik af samme navn, og i Romme er der tømrervirksomhed, der vokser – og vokser, blot for at nævne nogle få.

Et kendetegn ved mange virksomheder er, at de gennem årtier har uddannet og beskæftiget mange unge mennesker fra egnen, de fleste knægte, og efterhånden også piger. Mange er inspireret og præget af iværksætterånden og startet på egen hånd – kaldet knopskydning i fagsprog,

Bjergbane og VLTJ

Der er fine landeveje mellem byerne på egnen. De snor sig gennem det kuperede landskab med mange gravhøje, vandløb, marker og lave beplantninger - velegnet til biltrafik. Og VLTJ, jernbanen, der knytter kommunen sammen fra nord til syd. Med spøjse stationsnavne som Victoria-station og Lomborg.

Del denne side