Geopark Vestjylland

Geopark Vestjylland

Vestjylland og den vestlige del af Limfjorden udgør et område af Danmark, hvor istidens landskaber er storladne og rigt varierede. Man kan indenfor korte afstande opleve et stort udvalg af de danske kysttyper fra den barske vesterhavskyst ”Jernkysten” til Limfjordens mangeartede kystlandskaber. Her er 50 km vesterhavsstrand og hele 175 km fjordstrande!

Også landskabet bag kysten byder på stor variation med frodige morænelandskaber, der veksler med sandede og flade sletter, ådale og søer. Her er plantager, dyrkede marker og store heder, der byder på et væld af oplevelser. Der er siden 2011 blevet arbejdet på at gøre Vestjylland (Lemvig, Struer og Holstebro Kommuner) til en europæisk geopark efter retningslinjer, som understøttes af UNESCO.

Projektet er godt i gang, og allerede fra efteråret 2017 håber man, at Geopark Vestjylland vil være at finde på en liste over 120 geoparker i hele verden, som rummer nogle af de steder, der bedst fortæller historien om, hvordan vores klodes landskaber er blevet dannet og ændret over millioner af år. Samtidig fortæller geoparken om, hvordan naturen og mennesket har tilpasset sig forholdene efter den sidste istid.
Læs mere om projekt Geopark Vestjylland

Lokale geologiske områder i Geopark Vestjylland, som du på egen hånd kan udforske:

Bovbjerg Klint – betragt den unikke klintprofil af international klasse, med lagserier der blev dannet under de tre sidste istider.

Harboøre Tange – kystlandskab dækket af høfder der sikrer havets gennembrud. Få historien om Jernkysten på Flyvholm Redningsstation. På Tangen er der et rigt fugleliv – besøg evt. ”Fugleskjul” v/ Naturrum Thyborøn.

Hygum Bakke – fra udsigtspunktet er der udsigt til det bølgende morænelandskab, Harboøre Tange og Nissum Bredning.

Lemvig Sødal – en tunneldal hvor man kan følge de afmærkede ruter på 6 og 4,5 km.

Kabbelfredningen – spændende istidslandskab med en afmærket rute på 6 km.

Rammedige – resterne af et forsvarsværk, der menes at stamme fra jernalderen.

Aa-Mølle – møllen er åbent året rundt og drives med et såkaldt ”romersk trækværk”, der stadig er funktionsduelig. Der findes kun tre af denne slags i hele Europa. Følg den afmærkede rute på 3 km.

Find en oversigt over ruterne på dit nærmeste Turistkontor.

Del denne side

Vandreture

Vestjylland har en alsidig natur, som indbyder til vandreture for enhver smag.

Cykel

Cykel

Området og landskabet i Nordvestjylland er ideelt for naturelskere og cykelentusiaster.