Historisk byvandring med vægtere | Visitnordvestjylland
Sorry if you notice any errors on this page - we're updating our design. Thanks for your patience!

Historisk byvandring med vægtere

Lemvig Kjøbstads Vægterlaug inviterer dig med på deres byvandringer, hvor de vil fortælle om byens historie gennem tiden.

I 1767 ser man første gang betegnelsen 'vægter' i Lemvigs officielle bøger. Vægternes opgaver var bl.a. at holde ro og orden, tænde gadelygter og proklamere, hvad klokken var. Den sidste vægter, Thomas Nielsen Gundersborg, blev ansat i 1871 og virkede indtil 1877, da politiet overtog ansvaret for byen.

Lemvig Kjøbstads Vægterlaug blev stiftet i 1995, og der er i dag 7 aktive vægtere med. Hver tirsdag aften i ugerne 27-32 inviterer vægterne på historisk rundvisning i Lemvig. Der er skiftevis tale om en øst- og en vest-rute. Byvandringerne varer ca. 1,5 time. Hver aften er der tilknyttet en lokal sponsor, der trakterer med øl/vand/kaffe eller andet uden ekstra beregning

Mødested: Toldbodgade 4, 7620 Lemvig

​Tidspunkt: kl. 19-20.30

​Pris: voksne 40 kr. børn u/14 år 20 kr.

Booking

1. Vælg produkt(er)

Historisk byvandring med vægtere (voksne) 40,00 DKK
Historisk byvandring med vægtere (børnebillet) 20,00 DKK

2. Vælg dato

Pris total 0,00 DKK
Combine er teknisk rejsearrangør og medlem af Rejsegarantifonden – nr. 2685 Combine A/S, Dannebrogsgade 58A, 9000 Aalborg, CVR: 37 34 20 84
Combine A/S

Lemvig Vægterlaug

En vægter i ældre tid var en vagtmand, en slags natpoliti, der skulle tænde og slukke gadebelysningen, opretholde ro og orden og holde øje med, at der ikke opstod ildebrand. Desuden skulle de ved hvert timeslag synge et vægtervers, så borgerne kunne være sikre på at de ikke sov på sin vagt. Vægteren bar lang kavaj med blanke knapper, bælte, støvler og kabuds (hat)- en påklædning, der skulle bæres året rundt. De var udstyret med lygte, kårde og senere en morgenstjerne (stang med kugle foroven. Kuglen er forsynet med 12 pigge, og den 13 sidder på toppen) Morgenstjernen blev i 1800-tallet erstattet med en stok. Vægtergangen er den gamle betegnelse for den runde (rute), vægterne i ældre tider gik om natten i byens gader. I takt med at byerne fik gasbelysning, forsvandt vægternes rolle i byerne, og deres funktion blev gradvist overtaget af politiet, som var et nyere erhverv i starten af 1900-tallet . I Lemvig går vægterne stadig rundt i byen i forbindelse med events, Open by Night i byen og om sommeren kan du tage med vægterne på en guidet tur rundt i byen.